El poll del cap és un insecte que viu entre els cabells. Té de 2 a 4 mm de longitud, és de color grisenc, sense ales. S’alimenta de sang que xucla de la pell del cap quan pica les persones. Es reprodueix ràpidament;. Cada femella posa d’uns cent a tres-cents ous, anomenats llémenes, que són de color blanc i estan fortament adherits a la base del cabell. Fan falta de 7 a 10 dies perquè s’incubi l’ou i es desenvolupi la larva.
La forma de transmissió més corrent dels polls és el contagi directe . A més del contacte persona-persona, l’ús de raspalls, pintes, gorres i bufandes també és una via de transmissió.
Els polls passen molt fàcilment d’una persona (d’un cap) a un altre; per tant, cal mantenir mesures higièniques adequades:
• Revisar el cap, sobretot darrere de les orelles, el clatell i el serrell.
• Rentar-los amb freqüència els cabells: dues o tres vegades per setmana.
• Pentinar-los diàriament els cabells. Netejar les pintes i els raspalls sovint.
• Evitar compartir els estris de neteja personal.
El tractament és només per a desprès d´una infestació. Mai per a una prevenció.
Una vegada produïda la infestació, cal:
-Adquirir una loció antiparasitària a base de piretrines. Cal seguir estrictament les instruccions del producte, tenint en compte que s'haurà de repetir el tractament diverses vegades per tal de matar els polls que van sortint dels ous.
-Mullar els cabells amb la loció sobretot darrera les orelles i al clatell.
-Després rentar el cap amb xampú i esbandir amb aigua i vinagre (la proporció és d´una part de vinagre per dues d´aigua).
-Treure les llémenes (ous) amb la mà o amb l’ajuda d´una pinta. El tractament s’ha de repetir de 10 a 20 dies després per seguretat.